markten

ZAKKENROLLERSTRUCS:

De bekenste zakkenrollerstrucs

Zakkenrollers hebben het vooral voorzien op mensen die hun aandacht bij andere dingen hebben dan bij hun portemonnee. Drukte werkt als een magneet op zakkenrollers. In warenhuizen waar het bij de kassa´s erg druk is, slaan zij vaak hun slag. Een ideaal terrein vormen schoenenzaken. Terwijl de klant voor de spiegel zijn nieuwe schoenen bewondert, gaat het dievengilde er met zijn tas vandoor. Zakkenrollers hebben daarnaast een aantal trucs in huis om de aandacht van hun slachtoffers af te leiden zodat ze hun slag kunnen slaan. Er zijn allerlei manieren om slachtoffers af te leiden.Truc 1: afdekken
Zakkenrollers proberen de diefstal zoveel mogelijk aan het oog te onttrekken. Ze doen dat vaak door mensen in te sluiten, zodat niet te zien is dat het slachtoffer wordt bestolen. Ook gebruikt men vaak jassen of andere voorwerpen zoals kranten om zakkenrollerij onzichtbaar te laten verlopen. De jas of krant wordt voor de tas of broekzak gehouden die de zakkenroller op het oog heeft. Let daarom op hoe mensen zich gedragen. Wie op een snikhete dag met een jas over de arm de tram inkomt, kan wel eens op het dievenpad zijn. Ook is het vreemd als een groepje mensen zich bij de ingang van de tram ophoudt terwijl er elders volop plaats is.

Truc 2: de gebroken bril
De truc met de gebroken bril wordt regelmatig gebruikt. Een handlanger laat een bril vallen en zet er zijn voet op. Vervolgens spreekt hij het slachtoffer in spe aan en zegt dat deze op de bril is gaan staan. Tijdens de opschudding die ontstaat slaat de zakkenroller zijn slag.

Truc 3: de rug-aan-rugmethode
Zakkenrollers gebruiken in fastfood-zaken als hamburgerrestaurants graag de rug-aan-rugmethode. Ze zoeken een slachtoffer dat zijn jas over de stoel heeft gehangen. De zakkenroller kiest vervolgens een plekje waar hij vrijwel rug aan rug met zijn slachtoffer komt te zitten. Terwijl het slachtoffer aan zijn hamburger knabbelt, haalt de zakkenroller de zakken van zijn jas leeg. Bij deze truc profiteert de zakkenroller van een natuurlijke afdekking. De stoelleuningen, de jas en de ruggen van 'roller' en slachtoffer, onttrekken de diefstal vrijwel helemaal aan het gezicht.

Truc 4: de vlekkentruc
De vlekkentruc is zo oud als de weg naar Rome, maar doet het nog altijd goed. Een handlanger van de zakkenroller smeert wat vuiligheid op de jas van het slachtoffer. Vervolgens spreekt hij het slachtoffer aan en begint behulpzaam de vlek weg te poetsen. Onderwijl slaat de 'roller' zijn slag.

Truc 5: gluren bij de geldautomaat
Bij geldautomaten is veel te verdienen voor zakkenrollers. Zakkenrollers kunnen vrij gemakkelijk zien hoeveel geld een aspirant slachtoffer opneemt en waar hij het wegstopt. Het is een kleine moeite om het slachtoffer te volgen en hem een paar straten verder te rollen. Ook de pincode is interessant. Het komt regelmatig dat een handlanger over de schouder van het slachtoffer meekijkt voor de pincode. De roller steelt vervolgens de pas, waarna de rekening wordt leeggepind.

Ga dus onmiddellijk naar de bank of naar de politie als uw bank, giropas of creditcard wordt gestolen. Zowel de politie als de banken kunnen uw kaarten onmiddellijk blokkeren.

eerste foto